Rodzaje sushi

SUSHI – Istnieją różne odmiany tego dania. Oprócz surowej ryby dodaje się również wiele innych składników: owoce morza, świeże lub marynowane warzywa, omlety, tofu. Różny jest również sposób ich formowania.

 

Hosomaki

Cienkie rolki zawijane w płatki nori z jednym składnikiem

8

 

Futomaki

Grube rolki oprócz ryżu zawierają kilka innych składników.

6

Nigiri

Są formowane ręcznie, zazwyczaj z rybą ale bywają również z owocami morza

5

Uramaki

zawijane w rulon ryżem na zewnątrz bogate w składniki.

2

Fusion maki

to maki będące  połączenia składników, które tworzą nietypowe i niespodziewane smaki.

12

Temaki

kompozycja składników zawinięta w rożek  z płatka nori.

9

Gunkany

Są formowane ręcznie, owinięte w płatek nori formą przypominają koszyczek

gunkany

Datemaki

grube, wieloskładnikowe Futomaki gdzie płatek nori zastąpiono japońskim omletem,

4

 

Hot maki

sushi rolowane z kilkoma składnikami i ryżem, na zewnątrz zapiekana ryba z dresingiem

 

14

Tempura maki

futomaki z wybraną rybą i warzywami zanurzony w cieście tempura i smażony w głębokim oleju.

10

Sashimi

delikatne, wyselekcjonowane kawałki świeżej surowej ryby krojone przez sushi mastera w cienkie plastry

13